Nieuws

Houten Speelgoedzaak

ALPHEN AAN DEN RIJN - Om de herontwikkeling van het Stadshart Lage Zijde mogelijk te maken, heeft de gemeente veel panden aangekocht. De huidige ondernemers in het gebied, met name de ondernemers op het Thorbeckeplein, hebben de gemeente gevraagd meer aandacht te schenken aan de invulling van de leegkomende panden. Daarom zijn het grootste deel van de leegstande panden in tijdelijk gebruik gegeven aan Interim Vastgoed Beheer (IVB).

De eerste anti-kraakwinkel, Kadoenzo, heeft zijn deuren aan het Thorbeckeplein geopend. Ook de andere geselecteerde ondernemers hebben de sleutel al of krijgen die snel. „Wij zijn door de speciale selectieprocedure van de gemeente heen gekomen", vertelt Svenja stiekem wel een beetje trots.Svenja staat de hele week in de speelgoedwinkel van haar zus Kim (28). Ook zus Kirsten (30) en moeder Loes (52) doen mee. Om het Thorbeckeplein nieuw leven in te blazen, voert de gemeente een speciaal beleid. Svenja legt uit: „Winkeliers die iets unieks hebben, krijgen hier een kans. Je moet artikelen verkopen die niet echt ergens anders in Alphen te krijgen zijn."

In krap twee dagen hebben de drie zussen Kim, Kirsten en Svenja Tillemans samen met hun ouders de spullen van houtwinkel Kadoenzo in de Raadhuisstraat ingepakt en weer uitgestald op hun nieuwe stek. Daar zitten ze in het pand waar voorheen uitzendbureau Unique wsa gevestigd. "We wisten niet dat het zo groot zou zijn," zegt Svenja tevreden. "Vooral omdat er nog een kelder bijzit, die gebruiken we dus ook. Veel hoefde de familie Tillemans er niet aan te verbouwen. "We hebben alleen een neiuwe kast gelaatst en een verhoging voor de toonbank. Aan de buitenkant volgt binnenkort nog een likje verf, maar dat is het wel." Hun oude stek zullen ze niet missen. "Het was echt op daar."

Nu ze op het Thorbeckeplein zitten hebben de drie zussen en hun moeder allerlei plannen om de levendigheid op het Thorbeckeplein terug te laten keren. "Sowieso helpt het dat binnen nu en zes weken alle leegstaande panden opgevuld zijn. Als iedereen zijn plekje heeft gevonden, moeten we maar met elkaar om de tafel gaan. Zelf denken we eraan om iets als poppentheater neer te zetten," vertelt Svenja. "Maar ook iets met muziek of een gezamenlijke kortingsactie lijkt me leuk."

Kadoenzo krijgt aan biede kanten nieuwe buren. In de voormalige Mebri komt een new age winkel, de eigenaresse is al even komen buurten bij Svenja. "Zij denkt aan een buikdansworkshop, ook een leuk idee. Misschien wil Woerdman wel kooklessen gaan houden. Het wordt hier wel wat met al die funchops. we brengen de gezelligheid terug."

Een kookworkshop van Woerdman? "Dat zou zo maar kunnen, onze baaas is overal wel voor te paaien," zegt Linda Groendijk van de kookwinkel die een vestiging heeft en houdt in de Aarhof. De sleutel van het voormalige Intertoys pand is inmiddels binnen. Deze week verwacht Groenendijk dat de werklieden aan de slag gaan om de winkelruimte op te knappen. We willen eind maar hier opengaan met een outlet."

Create it, een sieraden- en keramiekwinkel had afgelopen vrijdag de sleutel willen krijgen van het pand waar voorheen de Kkom-Inn zat. "Ik sta te springen, mijn spullen staan nu in de oplsag," aldus Ivonne Kronenberg. "Maar de sleutel bleek er nog niet te zijn." Als ze die eenmaal in handen heeft, wil ze snel open gaan. Dat is afhankelijk van de staat waarin het verkeert. De inventarisatie schijnt al gesloopt te zijn, maar dat zegt nog niet alles." Door een kiertje heeft ze geprobeerd al een glimp op te vangen. "Maar het was erg donker. Zit er een woning boven? Dat wist ik nog niet. Leuk, voor de workshops."

De STAA galerie heeft het voormalige pand van Haage toegewezen gekregen. "Maar definitief is het nog niet," aldus Martin van der Zwaan. "We zijn nu met de gemeentet in gesprek over de financien. We zijn immers gedwongen om onze huidge locatie, de Kunstverdieping te verlaten. We willen best meewerken aan een alternatief, maar dan moet de gemeente wle met een compensatie voor de kosten komen." STAA is bereid om zelf de handen uit de mouwen te steken. "Maar wanneer we open gaan? We hebben nog geen atum in gedachte."

Alle leegstaande gemeentelijke panden zijn nu vergeven, aldus Interim Vastgoedbeheer (IVB). Mochten meer winkeliers vertrekken, pakt IVB de wachtlijst erbij. “Daar hebben we nog genoeg ondernemers op staan,” aldus  IVB. “Nu heeft de selectiecommissie slechts een paar namen geselecteerd.”

Kadoenzo hoopt even te kunnen blijven. "We gokken op twee jaar. Natuurlijk zou het leuk zijn om daarna weer terug te keren, maar als ze willen dat de ambachterlijke ondernemer hier blijft, moet er wel wat met de huren gebeuren. Anders is het niet te betalen, aldus Kim Tillemans.

8 maart 2011, Alpen aan den Rijn, Alphens nieuwsblad

Inschrijven

inschrijven


Enthousiast geworden om het avontuur van tijdelijk wonen of werken via ons aan te gaan?
Schrijf je dan direct in via het inschrijfformulier.


Keurmerk leegstandbeheer  Leegstand beheer